Wylęgarnia miętko galopującego zła [Polski Chat v. 8]

Discussion in other languages - Deutsch • Español • Français • Italiano • Nederlands • Polski • Русский • Svenska • 日本語 • 中文

Re: Wylęgarnia miętko galopującego zła [Polski Chat v. 8]

Postby Nala5 » Mon Apr 13, 2015 2:15 am

Okej, to tak pokrótce wyjaśniając mój poprzedni post:
Nal wrote:ad = attack damage, czyli nie-magowie, walka fizyczna.
na topa w lolu idą głównie tanki, walczący w zwarciu.
na mida albo magowie albo walczący fizycznie na odległość.
csować = za zadanie ostatniego, morderczego obrażenia minionom w alei, dostaje się dodatkową kasę, a taki minion liczy się do licznika csów właśnie (cs=creep score)

Tak, ale jungla używa jakichś specyficznych itemków, potworki w jungli powinna rozwalać w określonej kolejności i są specjalne taktyki na gankowanie (czyli wbijanie na linięi pomaganie sojusznikom), a ja tego wszystkiego nie ogarniam xD Nie chcę, żeby przez moje słabe ganki cierpiała cała drużyna, wolę walczyć 1v1.
x x x
Wʜᴇʀᴇ'ᴅ ʏᴏᴜ ɢᴏ?
Wʜᴇʀᴇ's ʏᴏᴜʀ ʜᴏᴍᴇ?
Hᴏᴡ'ᴅ ʏᴏᴜ ᴇɴᴅ ᴜᴘ ᴀʟʟ ᴀʟᴏɴᴇ?

Image

~ A ʀ ᴛ ~ S ʜ ᴏ ᴘ ~
~ T ʀ ᴀ ᴅ ᴇ ~ T ʜ ʀ ᴇ ᴀ ᴅ ~
Nala5

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Shera » Mon Apr 13, 2015 2:36 am

To w Docie są LH - Last Hity na creepach (/minionach) właśnie. Ta sama zasada, za kasę.
Na mida to standard, chyba. Na krótszą linię idzie chyba carry i support/babysitter, na dolną linię semi-carry i support? Ciągle zapominam tego ułożenia.
Mm... Najważniejszą różnicą w nazewnictwie jest podział na role. Każda postać ma na karcie postaci (przy wybieraniu, w górnym rogu karty są ikonki) określoną główną zdolność (siła, magia, zwinność), czy dystansowy czy z bliska, a także rolę - carry, support, line support, jungler, disabler, initiator, nuker, pusher, escape, ganker, roamer, etc. Ciągle zapominam, które funkcjonują też w LoLu-

Hm. Jakoś dla mnie ogarnięcie junglera nie było aż tak trudne- Gorzej z gankami (high5?). 2v1, 2v2 jest najwygodniejsze, bo często gram supportem, lubię supportować i mój ogar pozwala mi mieć pojęcie, co się dzieje na polu. 5v5 to za dużo rozbłysków, zaklęć, itemów latających wszędzie- Chociaż pushowanie jeszcze idzie, czasem typowym pusherem (czyli postacią mającą zdolności odpowiednie do szybkiego zniszczenia wieży i przepchnięcia linii walki bliżej bazy przeciwnika) też grywałam.
Paradoksalnie, z zaczynaniem ganków nawet nie było tak źle. Czyli granie initiatorem. Gorzej, jak reszta drużyny się rozbiegła i zostawiała mnie na środku-
Za to prawie nigdy nie jestem carry. Nie umiem być carry, po prostu. Failę po całości i z carry robię supporta.
Image

Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
just make sure you respect me
Simple as that
Shera

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fou » Mon Apr 13, 2015 5:15 am

Nala_5 wrote:Okej, to tak pokrótce wyjaśniając mój poprzedni post:
Nal wrote:ad = attack damage, czyli nie-magowie, walka fizyczna.
na topa w lolu idą głównie tanki, walczący w zwarciu.
na mida albo magowie albo walczący fizycznie na odległość.
csować = za zadanie ostatniego, morderczego obrażenia minionom w alei, dostaje się dodatkową kasę, a taki minion liczy się do licznika csów właśnie (cs=creep score)

Tak, ale jungla używa jakichś specyficznych itemków, potworki w jungli powinna rozwalać w określonej kolejności i są specjalne taktyki na gankowanie (czyli wbijanie na linięi pomaganie sojusznikom), a ja tego wszystkiego nie ogarniam xD Nie chcę, żeby przez moje słabe ganki cierpiała cała drużyna, wolę walczyć 1v1.

Pierwszy raz widzę pojęcie csowania, a gram w lola od hoho i jeszcze trochę :d
To po prostu last hitowanie
Jungla nie jest aż taka trudna. Nie trzeba zabijać stworki w określonej kolejności, takiej po prostu nie ma. Jedyne co, to na początku określasz, jakiego stwora z buffem chcesz zabić - Blue, albo Red. Blue nie robią postaci, które nie mają many, więc idą od razu na Reda. Od czasu nowej szaty graficznej mapy i zmian w stworkach, w większości przypadków bije się albo najpierw żabę przy Blue, albo golemy przy Red i dopiero potem te z buffami. A reszta stworów? Bijesz je jak chcesz, żeby mieć expa i złoto.
Ale mówię, to wszystko zależy od Junglera i jego doświadczenia.
I nie ma specyficznych itemów. Jest tylko jeden, który się rozwija na kilka typów. Jak grałam junglę, to go przeważnie może do połowy rozwijałam, bo potem nie był mi potrzebny na stworki w jungli.
Fou

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Nala5 » Mon Apr 13, 2015 5:30 am

Sher:
Yup, w lolu zamiennie używa się last hitowania i csowania, tak jak i określenia creep/minion. W lolu jest mid, który w sumie to jest najkrótszy, a top i bot są tej samej długości (nie wiem za to w ogóle, jak wygląda mapa w docie, hm). Na topie w lolu jest najczęściej tank/pusher (przeważnie połączenie tego i tego), na bocie jest carry i jego support. Czyli układ na mapie to 1/1/2 + jungler. Więc główne role w lolu dzielą się na: topera, midera (najczęściej ap, zwany też ap carry - ability power carry), adc (attack damage carry), supporta i junglera po prostu. Więc z tego co widzę, w docie jest dużo więcej określeń. Bo u nas, jasne, jest podział na assassyna, maga itp, ale jest to... mniej podkreślane w grze.
Ja nie umiem inicjować, nie umiem się wbijać itp. No... po prostu z czasem przestało mi się podobać i tyle.

Fou:
Nie gram w lola jakoś specjalnie długo (chociaż mam za sobą eee... 3 sezony chyba?), ale sporo też tego lola się naoglądam. I na jutubach i na IEMach byłam, więc ten, swoje wiem. I wiem też, że się tego używa. Zależnie od środowiska pewnie, ale csować jest krócej niż last hitować, więc... cóż.
I JEST ustalona kolejność. Nie jest obowiązkowa itp, ale... bardziej dla jednego champa opłaca się iść żaba-blue-wilki-te takie ptaszory zamiast duszków niż np. blue-żaba-wilki albo wilki-żaba-blue (to też widziałam, po tym następował insta gank na topa). A co do many, też się nie zgodzę. Blue daje też cdrki, więc niektórym champom, którym zależy na początku jungli na cooldown reduction, lepiej zacząć od blue, nawet jeśli nie mają many.
A co do itemków, hm, chodziło mi bardziej o to, że np voli idzie bardziej w hpki, ktośtam bardziej w armory itp - tego kompletnie nie ogarniam, a wynika to właśnie ze specyficznych cech championów. Na maga mniej więcej zawsze budujesz podobne rzeczy xD
x x x
Wʜᴇʀᴇ'ᴅ ʏᴏᴜ ɢᴏ?
Wʜᴇʀᴇ's ʏᴏᴜʀ ʜᴏᴍᴇ?
Hᴏᴡ'ᴅ ʏᴏᴜ ᴇɴᴅ ᴜᴘ ᴀʟʟ ᴀʟᴏɴᴇ?

Image

~ A ʀ ᴛ ~ S ʜ ᴏ ᴘ ~
~ T ʀ ᴀ ᴅ ᴇ ~ T ʜ ʀ ᴇ ᴀ ᴅ ~
Nala5

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Hideś » Tue Apr 14, 2015 4:17 am

A ja powoli coraz bardziej ogarniam Wakfu i coraz bardziej mi się podoba x3
𝐓𝐇𝐄 𝐌𝐎𝐒𝐓 𝐀𝐌𝐀𝐙𝐈𝐍𝐆 𝐃𝐈𝐒𝐂𝐎𝐕𝐄𝐑𝐘 𝐈𝐒
Image
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
𝐀𝐍𝐃 𝐈𝐅 𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐇𝐎𝐋𝐃 𝐎𝐍𝐓𝐎 𝐓𝐇𝐀𝐓❟
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━
Image
┏───────────────┓
┖───────────────┚
━━ 𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐌𝐀𝐘𝐁𝐄 ━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━━
◂𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐋𝐈𝐕𝐄▸
Image
Image
Image
Image
░░░░░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━ 𝐎𝐔𝐑 𝐋𝐈𝐕𝐄𝐒
Image..Image
𝐎𝐅 𝐅𝐄𝐀𝐑 ━━━━━━━━━━
Hideś

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fou » Tue Apr 14, 2015 5:06 am

Hideś wrote:A ja powoli coraz bardziej ogarniam Wakfu i coraz bardziej mi się podoba x3

Ciesze się c:
A jaką klasą grasz? : D
Fou

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Hideś » Tue Apr 14, 2015 5:11 am

Cra. Mój ulubieniec, najfajniej mi się gra tą rasą. W Dofusie wypróbowałam ją kiedyś i mi zostało.
Image
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━
Image
┏───────────────┓
┖───────────────┚
━━ 𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐌𝐀𝐘𝐁𝐄 ━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━━
◂𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐋𝐈𝐕𝐄▸
Image
Image
Image
Image
░░░░░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━ 𝐎𝐔𝐑 𝐋𝐈𝐕𝐄𝐒
Image..Image
𝐎𝐅 𝐅𝐄𝐀𝐑 ━━━━━━━━━━
Hideś

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fou » Tue Apr 14, 2015 5:17 am

Podaj mi swój nick, to może razem coś pogramy? ^^
Fou

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Hideś » Tue Apr 14, 2015 5:32 am

W sensie nick postaci czy nazwa mojego konta? Nie jestem pewna co trzeba podać D:
Image
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━
Image
┏───────────────┓
┖───────────────┚
━━ 𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐌𝐀𝐘𝐁𝐄 ━━
░░░░░░░░░░░