Wylęgarnia miętko galopującego zła [Polski Chat v. 8]

Discussion in other languages - Deutsch • Español • Français • Italiano • Nederlands • Polski • Русский • Svenska • 日本語 • 中文

Re: Wylęgarnia miętko galopującego zła [Polski Chat v. 8]

Postby Hideś » Tue Apr 14, 2015 6:44 am

Jayleen na serwerze Remington.
𝐓𝐇𝐄 𝐌𝐎𝐒𝐓 𝐀𝐌𝐀𝐙𝐈𝐍𝐆 𝐃𝐈𝐒𝐂𝐎𝐕𝐄𝐑𝐘 𝐈𝐒
Image
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
𝐀𝐍𝐃 𝐈𝐅 𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐇𝐎𝐋𝐃 𝐎𝐍𝐓𝐎 𝐓𝐇𝐀𝐓❟
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━
Image
┏───────────────┓
┖───────────────┚
━━ 𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐌𝐀𝐘𝐁𝐄 ━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━━
◂𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐋𝐈𝐕𝐄▸
Image
Image
Image
Image
░░░░░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━ 𝐎𝐔𝐑 𝐋𝐈𝐕𝐄𝐒
Image..Image
𝐎𝐅 𝐅𝐄𝐀𝐑 ━━━━━━━━━━
Hideś

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Shera » Tue Apr 14, 2015 7:17 am

Nala_5 wrote:Sher:
Yup, w lolu zamiennie używa się last hitowania i csowania, tak jak i określenia creep/minion. W lolu jest mid, który w sumie to jest najkrótszy, a top i bot są tej samej długości (nie wiem za to w ogóle, jak wygląda mapa w docie, hm). Na topie w lolu jest najczęściej tank/pusher (przeważnie połączenie tego i tego), na bocie jest carry i jego support. Czyli układ na mapie to 1/1/2 + jungler. Więc główne role w lolu dzielą się na: topera, midera (najczęściej ap, zwany też ap carry - ability power carry), adc (attack damage carry), supporta i junglera po prostu. Więc z tego co widzę, w docie jest dużo więcej określeń. Bo u nas, jasne, jest podział na assassyna, maga itp, ale jest to... mniej podkreślane w grze.
Ja nie umiem inicjować, nie umiem się wbijać itp. No... po prostu z czasem przestało mi się podobać i tyle.

Mapa w Docie jest krzywa, co daje imho dużo więcej możliwości taktycznych.
Np, w lesie przy górnej linii (nad tą czerwoną i na lewo od żółtej kropki) można łatwo zrobić pułapkę na graczy dire (Dire ma ciemną stronę mapy, Radiant ma jasną) - stałam tam raz niemal całą early game z jednym carry. On rzucał hakiem, holował od wieży do lasu przeciwnika, ja rzucałam stuna, on atakował i potem rzucałam zaklęcie zmieniające przeciwnika w kurczaka, by carry mógł dobić (bo stun na pierwszym poziomie krótki). Wieża to ta ciemna kropka obok drogi.

Wydaje mi się, że dzięki tym określeniom już na karcie, jak wylosujesz ją, bardzo łatwo i szybko możesz sobie przypomnieć, jaka ta postać jest. Bo nie kupujesz bohaterów, a masz dostępne wszystkie na starcie, więc opanowanie/zapamiętanie techniki gry każdą jest trudne. W LoLu kupujesz jedną-dwie, grasz w kółko nimi i możesz mieć opanowane na poziomie master. Albo przeciwnie, możesz zupełnie nie trafić z postacią. To dla mnie w sumie ryzyko dość.

Często macie junglera w grze?
Image

Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
just make sure you respect me
Simple as that
Shera

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Nala5 » Tue Apr 14, 2015 7:42 am

Shera wrote:Mapa w Docie jest krzywa, co daje imho dużo więcej możliwości taktycznych.
Np, w lesie przy górnej linii (nad tą czerwoną i na lewo od żółtej kropki) można łatwo zrobić pułapkę na graczy dire (Dire ma ciemną stronę mapy, Radiant ma jasną) - stałam tam raz niemal całą early game z jednym carry. On rzucał hakiem, holował od wieży do lasu przeciwnika, ja rzucałam stuna, on atakował i potem rzucałam zaklęcie zmieniające przeciwnika w kurczaka, by carry mógł dobić (bo stun na pierwszym poziomie krótki). Wieża to ta ciemna kropka obok drogi.

Wydaje mi się, że dzięki tym określeniom już na karcie, jak wylosujesz ją, bardzo łatwo i szybko możesz sobie przypomnieć, jaka ta postać jest. Bo nie kupujesz bohaterów, a masz dostępne wszystkie na starcie, więc opanowanie/zapamiętanie techniki gry każdą jest trudne. W LoLu kupujesz jedną-dwie, grasz w kółko nimi i możesz mieć opanowane na poziomie master. Albo przeciwnie, możesz zupełnie nie trafić z postacią. To dla mnie w sumie ryzyko dość.

Często macie junglera w grze?

Ha, podstawowa różnica jaka rzuciła mi się w oczy - carry w lolu nie ma raczej żadnych haków ani nic, to rola supporta jest właśnie.

Hm, to w docie się LOSUJE? Czy na jakiej zasadzie to jest?
I tak, w lolu możesz masterować jedną konkretną postać, ale wtedy pojawia się problem, jeśli ty grasz np tylko midem-magiem, a ktoś, kto ma pierwszeństwo wyboru (zależy czy zwykły mecz czy rankingowy) może sobie wziąć mida po prostu i jesteś, że tak powiem, w czarnej dupie.

Biorąc pod uwagę, że na początkowych lvlach człowiek dopiero uczy się grać, a od 30 poziomu można powiedzieć, że już JAKIEŚ rzeczy się powinno umieć - czasami junglę spotkasz już na low lvlach (raczej gdy ktoś ma smurfa, czyli właśnie drugie konto zrobione od zera ot, żeby sobie pograć na nowe noobki), ale najczęściej widoczna jest od 30 lvla po prostu. No i na rankingowych jungler jest ZAWSZE. Chyba, że wylosowany team się pokłóci i ktoś będzie trollował xD
x x x
Wʜᴇʀᴇ'ᴅ ʏᴏᴜ ɢᴏ?
Wʜᴇʀᴇ's ʏᴏᴜʀ ʜᴏᴍᴇ?
Hᴏᴡ'ᴅ ʏᴏᴜ ᴇɴᴅ ᴜᴘ ᴀʟʟ ᴀʟᴏɴᴇ?

Image

~ A ʀ ᴛ ~ S ʜ ᴏ ᴘ ~
~ T ʀ ᴀ ᴅ ᴇ ~ T ʜ ʀ ᴇ ᴀ ᴅ ~
Nala5

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Shera » Tue Apr 14, 2015 8:02 am

Tfu, się mi pomylił z tankiem. Ale zależnie od gry, jeżeli postać typowo carry ssie, owy tank z hakiem może go zastąpić. Ba, nawet support dobrze poprowadzony zastąpi carry - grałam tym samym supportem (stun, kurczak, błyskawica zadająca obrażenia kilku postaciom jednocześnie i 30s wardy atakujące otoczenie) na midzie. Miałam 5 solo killi. Co bardziej ogarnięci wyciągają nim w 1v2. Inni za to wkurzają się, że support przekracza granice roli i zabiera kille carry.

Jest kilka trybów gry:
AP (All Pick) – każdy gracz może wybrać dowolnego bohatera spośród wszystkich dostępnych,
AR (All Random) – każdy gracz dostaje losowo wybranego bohatera spośród wszystkich dostępnych,
Tutorial mode (Tryb treningowy) – każdy gracz może wybrać jednego spośród 20 najłatwiejszych do prowadzenia bohaterów.
SD (Single Draft) – gracze mają do wyboru jednego z trzech wylosowanych przez system bohaterów – każdy z innym głównym atrybutem,
CM (Captain's Mode) – kapitanowie (pierwsi gracze z poszczególnych drużyn) wybierają na zmianę według ściśle określonej kolejności, zarówno bohaterów, którymi mają grać ich sojusznicy z drużyny jak i banują postacie, które nie mogą zostać wybrane przez żadną z drużyn,
Reverse Captain's Mode – kapitanowie wybierają postacie dla przeciwnej drużyny, a wykluczają te, których nie chcą otrzymać do gry.
Captains Draft - podobny do Captains Mode, tyle, że Kapitan jest wybierany przez graczy
RD (Random Draft) – system losuje 20 bohaterów z wszystkich dostępnych w grze. Gracze wybierają kolejno po jednym bohaterze z puli[9].
Least Played (LP) – system w oparciu o statystyki gracza wybiera 40 bohaterów, którymi idzie mu najlepiej, po czym usuwa ich z puli. Gracz wybiera więc postać, którą – teoretycznie – idzie mu słabiej. Tryb polecany dla tych, którzy chcą nauczyć się gry danym bohaterem, gdyż przeciwnik także nie może wybrać "swoich najlepszych".
Ability Draft - najbardziej specyficzny tryb, tworzymy tutaj własnego bohatera dobierając umiejętności z puli losowo przygotowanych zdolności

I np. przy All Pick, jak nie możesz się zdecydować, masz możliwość wyboru losowego. Wtedy zyskujesz dodatkowe 200 golda na start. Jeżeli wylosowany bohater Ci nie pasuje, możesz go zmienić. Ale wtedy dostajesz -200 golda od stawki podstawowej.
Zatem z tymi trybami gry to też w sumie fajna zabawa, bo niby masz wszystko, ale nie masz wszystkiego czasem, bo ktoś może zabrać przed Tobą albo zbanować tę postać, więc zostają Ci wszy. To na tej samej zasadzie, co u Ciebie z wyborem mida.

Od 30 lvla? To strasznie długo-
Image

Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
just make sure you respect me
Simple as that
Shera

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby yumekaczorek » Tue Apr 14, 2015 8:28 am

*wtacza się*
Całkiem zapomniałam że powinnam wymienić znaleźnie jajka na zwierzaki/itemki. Hmmmm, no trudno będę miała jajek od groma :P
*wytacza się*
Image

ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ
yumekaczorek

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fou » Tue Apr 14, 2015 8:36 am

Hides, jutro Cię dodam do ziomków, dzisiaj już mi się nie chce na to wchodzić xd

Btw. Zna ktoś nazwę animca z 0:10 z tego video?
https://www.youtube.com/watch?v=Sl9dsc6F-ps
Fou

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Hideś » Tue Apr 14, 2015 8:58 am

JA niestety nie, zupełnie nie kojarzę animca xd
Image
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
𝐀𝐍𝐃 𝐈𝐅 𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐇𝐎𝐋𝐃 𝐎𝐍𝐓𝐎 𝐓𝐇𝐀𝐓❟
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━
Image
┏───────────────┓
┖───────────────┚
━━ 𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐌𝐀𝐘𝐁𝐄 ━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━━
◂𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐋𝐈𝐕𝐄▸
Image
Image
Image
Image
░░░░░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━ 𝐎𝐔𝐑 𝐋𝐈𝐕𝐄𝐒
Image..Image
𝐎𝐅 𝐅𝐄𝐀𝐑 ━━━━━━━━━━
Hideś

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Nala5 » Tue Apr 14, 2015 9:30 am

Fou wrote:Hides, jutro Cię dodam do ziomków, dzisiaj już mi się nie chce na to wchodzić xd

Btw. Zna ktoś nazwę animca z 0:10 z tego video?
https://www.youtube.com/watch?v=Sl9dsc6F-ps

http://myanimelist.net/anime/16353/Love_Lab prosz bardzo :3
x x x
Wʜᴇʀᴇ'ᴅ ʏᴏᴜ ɢᴏ?
Wʜᴇʀᴇ's ʏᴏᴜʀ ʜᴏᴍᴇ?
Hᴏᴡ'ᴅ ʏᴏᴜ ᴇɴᴅ ᴜᴘ ᴀʟʟ ᴀʟᴏɴᴇ?

Image

~ A ʀ ᴛ ~ S ʜ ᴏ ᴘ ~
~ T ʀ ᴀ ᴅ ᴇ ~ T ʜ ʀ ᴇ ᴀ ᴅ ~
Nala5

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby done » Tue Apr 14, 2015 10:04 pm

*tak czyta wszystkie posty*
Wiecie co? złupiłam się na kilku pierwszych zdaniach waszej dyskusji. Zaczyniam doceniać prostotę TF2. przynajmniej wiem co mam robić (bronic teczki, zabrać teczkę przeciwnika, zrobić to 3 razy XD).
done

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Hideś » Wed Apr 15, 2015 6:41 am

*przyszła się pochwalić* Właśnie zdobyłam kolejnego BMD \o/