Discussion in other languages - Deutsch • Español • Français • Italiano • Nederlands • Polski • Русский • Svenska • 日本語 • 中文
by Pirit » Tue Apr 07, 2015 7:14 am
*Ogłoszenie*
Jest tu może ktoś kto ogarnia css/html/whatever i był by w stanie ogarnąć dla mnie mały kodzik? Chodzi mi tylko o obrazek 150x150 po lewej (bądź prawej, obojętnie) i z boku napis większą czcionką, a pod spodem reszta małych napisów.... nie umiem tłumaczyć, ale gdyby ktoś wiedział jak coś takiego zrobić i mógł by mi pomóc, to będę bardzo wdzięczna i wytłumaczę lepiej D:
*Nie ogarnia kodowania mocno*
*Koniec ogłoszenia*

Don't try to approach me. I bite.
-

Pirit
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Pirit » Tue Apr 07, 2015 7:25 am
Nope, chodzi mi o kodzik na pewno forum. Próbuję coś od dwóch godzin sama zrobić, ale wychodzi mi starszna pupa, nie wiem co od czego jest i dlaczego mi się co chwilę coś przestawia xD Na razie ogarnęłam jak wstawić obrazek w ramkę, dać mu wyśrodkowany podpis, ale nie wiem jak wstawić, by równolegle do tego coś pisać xD

-

Pirit
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Shera » Tue Apr 07, 2015 7:28 am
Jeżeli to kod w nagłówek forum, to trzeba zastosować divy ewentualnie tabelkę. Albo tabelkę z divami, jak nie umie się/nie ma warunków zrobić diva ze sprecyzowanym położeniem względem rogu strony.
Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
just make sure you respect me
Simple as that
-

Shera
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Pirit » Tue Apr 07, 2015 7:35 am
Ta, dużo mam tam divów i 'table' ale nie wiem gdzie je dokładnie dać, żeby wyszło tak jak chcę xDDD
Mam obecnie coś takiego:

No i właśnie mam kodzik na to wszystko, tylko nie wiem jak zrobić, żeby równolegle do obrazka można było pisać.
Próbowałam coś z divami i tabelami, tylko napis i tak robi mi się nad, albo pod obrazkiem :<

-

Pirit
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Shera » Tue Apr 07, 2015 7:39 am
Jedna tabelka, podzielona na dwie kolumny. Pierwsza kolumna na dwa divy, oddzielone <br> (div z obrazkiem pierwszy, potem div z tekstem), druga na jeden wielki div. I winno być wsio.
Edit:
Dobrą rzeczą jest pamiętać, że możesz ustalać wielkość kolumn i samej tabelki w pixelach.
Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
Simple as that
-

Shera
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Pirit » Tue Apr 07, 2015 7:45 am
Tr jest od wierszy, a co jest od kolumn? i:
Ja na prawdę jestem zielona w tym. To, ze mam już kod na to na co mam... to jest wielki sukces, powinni mi dać nobla xD
edit:
czy to o Td może chodzi? XD
edit2:
Og, mam już tekst obok napisu. Teraz mam jeszcze jeden mały problem, mogę tam pisać, ale tekst zaczął pojawiać się dopiero gdzieś od połowy obrazka, zamiast od samej góry. Jak pisze kolejne wersy to pojawiają się co raz niżej. Nie wiesz może, z jakiego to powodu może być? Nie wydaje mi się, żebym coś w nadmiarze w kole dała.

-

Pirit
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Shera » Tue Apr 07, 2015 7:57 am
<td> jest od komórki. Użyłam w sumie skrótu myślowego, bo mi łatwiej napisać kolumna...
Więc to będzie jakoś tak szło:
<table>
<tr>
<td style="width: 160px; height: 200px;"> (przykładowa szerokość i wysokość na okienko z obrazkiem oraz tekstem)
<div style="height: 160px; text-align: center; overflow: auto;"> (div szerokością dopasuje się do komórki tabelki, więc wystarczy zdefiniować jego wysokość. Wyśrodkowanie elementów w divie i co się stanie, jak przepełniony. Auto - pojawia się scroll-bar. Może być jeszcze kilka innych)
Zamykasz diva
<br>
<div style="height: 40px; text-align: center; overflow: auto;"> (div na text pod obrazkiem)
Zamykasz td.
Nowe td z parametrami, jakie Ci pasują i kolejnym divem.
Zamykasz tr.
Zamykasz table.
Ale to robione na szybko, więc nie gwarantuję, że zadziała bez edycji tu i tam- Ale chyba powinno styknąć. Nie sprawdzałam.
Też nie znam się jakoś wspaniale na kodach...
Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
Simple as that
-

Shera
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Pirit » Tue Apr 07, 2015 8:12 am
Dobra, skondensowałam z poprzednim kodem i jakoś to teraz wygląda, wow, dzięki Sheru B)
Ja trzy godziny walki, a ty chwila i wyszło Ci lepiej niż mi. To nie wygląda na trudne, ale ja tak nie ogarniam, eh.
Dzięki Ci wielkie! :3

-

Pirit
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me