Nala_5 wrote:Sher:
Yup, w lolu zamiennie używa się last hitowania i csowania, tak jak i określenia creep/minion. W lolu jest mid, który w sumie to jest najkrótszy, a top i bot są tej samej długości (nie wiem za to w ogóle, jak wygląda mapa w docie, hm). Na topie w lolu jest najczęściej tank/pusher (przeważnie połączenie tego i tego), na bocie jest carry i jego support. Czyli układ na mapie to 1/1/2 + jungler. Więc główne role w lolu dzielą się na: topera, midera (najczęściej ap, zwany też ap carry - ability power carry), adc (attack damage carry), supporta i junglera po prostu. Więc z tego co widzę, w docie jest dużo więcej określeń. Bo u nas, jasne, jest podział na assassyna, maga itp, ale jest to... mniej podkreślane w grze.
Ja nie umiem inicjować, nie umiem się wbijać itp. No... po prostu z czasem przestało mi się podobać i tyle.
Shera wrote:Mapa w Docie jest krzywa, co daje imho dużo więcej możliwości taktycznych.
Np, w lesie przy górnej linii (nad tą czerwoną i na lewo od żółtej kropki) można łatwo zrobić pułapkę na graczy dire (Dire ma ciemną stronę mapy, Radiant ma jasną) - stałam tam raz niemal całą early game z jednym carry. On rzucał hakiem, holował od wieży do lasu przeciwnika, ja rzucałam stuna, on atakował i potem rzucałam zaklęcie zmieniające przeciwnika w kurczaka, by carry mógł dobić (bo stun na pierwszym poziomie krótki). Wieża to ta ciemna kropka obok drogi.
Wydaje mi się, że dzięki tym określeniom już na karcie, jak wylosujesz ją, bardzo łatwo i szybko możesz sobie przypomnieć, jaka ta postać jest. Bo nie kupujesz bohaterów, a masz dostępne wszystkie na starcie, więc opanowanie/zapamiętanie techniki gry każdą jest trudne. W LoLu kupujesz jedną-dwie, grasz w kółko nimi i możesz mieć opanowane na poziomie master. Albo przeciwnie, możesz zupełnie nie trafić z postacią. To dla mnie w sumie ryzyko dość.
Często macie junglera w grze?
AP (All Pick) – każdy gracz może wybrać dowolnego bohatera spośród wszystkich dostępnych,
AR (All Random) – każdy gracz dostaje losowo wybranego bohatera spośród wszystkich dostępnych,
Tutorial mode (Tryb treningowy) – każdy gracz może wybrać jednego spośród 20 najłatwiejszych do prowadzenia bohaterów.
SD (Single Draft) – gracze mają do wyboru jednego z trzech wylosowanych przez system bohaterów – każdy z innym głównym atrybutem,
CM (Captain's Mode) – kapitanowie (pierwsi gracze z poszczególnych drużyn) wybierają na zmianę według ściśle określonej kolejności, zarówno bohaterów, którymi mają grać ich sojusznicy z drużyny jak i banują postacie, które nie mogą zostać wybrane przez żadną z drużyn,
Reverse Captain's Mode – kapitanowie wybierają postacie dla przeciwnej drużyny, a wykluczają te, których nie chcą otrzymać do gry.
Captains Draft - podobny do Captains Mode, tyle, że Kapitan jest wybierany przez graczy
RD (Random Draft) – system losuje 20 bohaterów z wszystkich dostępnych w grze. Gracze wybierają kolejno po jednym bohaterze z puli[9].
Least Played (LP) – system w oparciu o statystyki gracza wybiera 40 bohaterów, którymi idzie mu najlepiej, po czym usuwa ich z puli. Gracz wybiera więc postać, którą – teoretycznie – idzie mu słabiej. Tryb polecany dla tych, którzy chcą nauczyć się gry danym bohaterem, gdyż przeciwnik także nie może wybrać "swoich najlepszych".
Ability Draft - najbardziej specyficzny tryb, tworzymy tutaj własnego bohatera dobierając umiejętności z puli losowo przygotowanych zdolności
Fou wrote:Hides, jutro Cię dodam do ziomków, dzisiaj już mi się nie chce na to wchodzić xd
Btw. Zna ktoś nazwę animca z 0:10 z tego video?
https://www.youtube.com/watch?v=Sl9dsc6F-ps
Users browsing this forum: No registered users and 5 guests