Discussion in other languages - Deutsch • Español • Français • Italiano • Nederlands • Polski • Русский • Svenska • 日本語 • 中文
by Pirit » Sun Dec 30, 2012 12:29 am
Ushuaya wrote:W sumie, niby wiem co się wydarzy, ale i tak czytam i czytam znajduje rzeczy, których nie wiedziałam lub po prostu nie pamiętam x3 Ja tam nie moge doczekac sie 4 czesci. Chyba moja ulubiona. Nah nah Wiktor Krum xD Ale kolejne też są dobre.
Pamietam, ze kiedys jeszcze chyba w 1gim, mieliśmy przygotować w grupach krótkie przedstawienie, no i co oczywiście Ushu wymyśliła? Inscenizacja Turnieju Trójmagicznego. To były czasy XDD
Ahah, kocham Turniej Trójmagiczny. Ta część i poprzednia to chyba moje ulubione. Zarówno film i książka. Potem się robi poważnie, ale nie powiem, także ciekawie xD
Ja teraz jak czytam to znajduję co chwile coś, o czym nie pamiętałam, lub wydawało mi się inaczej |D

Don't try to approach me. I bite.
-

Pirit
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by bibz » Sun Dec 30, 2012 2:54 am
Nawet nie mówcie... xD
Miałam małą obsesję na punkcie HP, jeździłam nawet na letnią szkołę magii - mieszkaliśmy w zamku, byłam w drużynie quidicza i tak dalej. I pisałam w pierwszej serii blogowej o HP, taki fanfic zbiorowy. Zresztą zawladneswiatem, która się tu za bardzo nie udziela była tam ze mną. x3
Przestałam lubić po Zakonie Fenika (?), tam gdzie Syriusz umiera. Harry dostał na początku książki pakunek i nie otworzył go przez CAŁĄ książkę. Tak mnie to męczyło, kiedy on się w końcu ogarnie i sprawdzi co dostał. I co? I okazało się, że tam było lusterko, dzięki któremu mógłby gadać z Syriuszem a ten z kolei nie musiałby umrzeć.
W ogóle Harry się zrobił strasznie napuszony i "och, boże, jestem wybrańcem, męczennikiem, wiem wszystko najlepiej". Denerwował mnie.
-

bibz
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Driada » Sun Dec 30, 2012 3:04 am
bibz wrote:Przestałam lubić po Zakonie Fenika (?), tam gdzie Syriusz umiera. Harry dostał na początku książki pakunek i nie otworzył go przez CAŁĄ książkę. Tak mnie to męczyło, kiedy on się w końcu ogarnie i sprawdzi co dostał. I co? I okazało się, że tam było lusterko, dzięki któremu mógłby gadać z Syriuszem a ten z kolei nie musiałby umrzeć.
Jakbym czytała siebie *___* Obwiniam Harrego o śmierć Syriusza, ja go tak strasznie lubiłam, a musiał zginąć przez głupotę tego gnojka ;___;

Driada wrote:Art Shop is
CLOSEDLooking for night/star themed pets.
Want plushie pets!
Free doggies
HERE
-

Driada
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
-
by gryffion » Sun Dec 30, 2012 8:06 am
Z serii O Harrym nie podobała mi się tylko ostatnia część. Moim zdaniem nie miała już takiego klimatu a zakończenie było zrobione nieco na siłę.
Co warto przeczytać? Więc tak z polskich autorów bardzo mi się podobała seria o inkwizytorze napisana przez Jacka Piekare. Jeśli nie lubisz kiedy świat fantastyki jest ugrzeczniony to warto poszukać wśród książek Piekary i Pilipiuka.
Z zagranicznych twórców ostatnio zaczytuje się w serii stworzonej przez Terrego Pratcheta. Książek o świecie dysku jest cała masa i są w śród nich zarówno tomy połączone w cykle jak i pojedyncze książki. Moją ulubioną serią jest ta o straży. Sposoby w jaki świat postrzega Vimes , prostota rozumowania Marchewy (który wszystko niemal bierze dosłownie) czy postacie takie jak krasnoludka o imieniu Cudo Tyłeczek czy kapral Nobs który musi mieć zaświadczenie, że jest człowiekiem bo nikt nie chce mu wierzyć na słowo. Do tego w książkach jest cała masa odniesień do naszego świata.
toksyczny będzie żółty ale przynajmnej ten mi sie udał ^ ^

-

gryffion
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by Nala5 » Sun Dec 30, 2012 8:09 am
Gryffion wrote:Z zagranicznych twórców ostatnio zaczytuje się w serii stworzonej przez Terrego Pratcheta. Książek o świecie dysku jest cała masa i są w śród nich zarówno tomy połączone w cykle jak i pojedyncze książki. Moją ulubioną serią jest ta o straży. Sposoby w jaki świat postrzega Vimes , prostota rozumowania Marchewy (który wszystko niemal bierze dosłownie) czy postacie takie jak krasnoludka o imieniu Cudo Tyłeczek czy kapral Nobs który musi mieć zaświadczenie, że jest człowiekiem bo nikt nie chce mu wierzyć na słowo. Do tego w książkach jest cała masa odniesień do naszego świata.
Z tym zastrzeżeniem, że styl Pratchetta, jest bardzo...
specyficzny i nie każdemu może przypaść do gustu. :3
Polecam - Piotr Fronczewski.
-

Nala5
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by bibz » Sun Dec 30, 2012 8:12 am
Jedna osoba chciała mi wysłać cudzą pracę na konkurs, nawet nic nie zmieniła. Wysłała mi linka do obrazka z dA, weszłam, sprawdziłam i to na bank nie ona. e_e
Dyskwalifikuję ją. Myślicie, że powinnam to zgłosić?
Pilipiuk, Piekara, Sapkowski, lubię też Ewę Białołęcką i ktośtamktośtam. Nie pamiętam.
Mój ojciec był miłośnikiem fantastyki i sf, odkąd był nastolatkiem zbierał książki. Część przepadła ale i tak mam wielką szafę pełną książek poustawianych po dwa-trzy rzędy i rząd na rzędzie. Jak byłam mała to mi podsuwał to to, to tamto, tylko teraz nie pamiętam ani tytułów ani nazwisk. :c
-

bibz
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by gryffion » Sun Dec 30, 2012 8:26 am
szczerze powiedziawszy to każdy z autorów ma swój specyficzny styl pisania.

Pilipiuka i Piekare też nie każdy polubi. Ogólnie polska fantastyka jest dosyć specyficzna. Wiele osób zaczytywało się tutaj we Władcy Pierścieni mi z kolei ten się nie podobał. Zdecydowanie wole Hobbita. Jakby tu powiedzieć moim zdaniem był przyjemniejszy i mniej nużący (zraz mnie za to zjecie).
Czytałam tez dana Browna.. ale podczas czytania jego książek zawsze miałam wrzenie, że gdzieś już to czytałam (tak właśnie każda jego powieść jest napisana według tego samego schematu).
Nie czytałam co prawda ale słyszałam ze dobrą książką jest „Diuna”. Ogólnie ma ona miano odpowiednika władcy Pierścieni tylko w przestrzeni kosmicznej. Już kilka osób mi to polecało do przeczytania.
-

gryffion
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by bibz » Sun Dec 30, 2012 8:33 am
Nie, to nie jest Władca Pierścieni w kosmosie. Owszem, świat, historia i religia są bardzo rozbudowane, może dlatego.
Czytam tom czwarty Diuny i nie jest to łatwa lektura. Herbert jedzie po religii (zwłaszcza micie mesjasza i wykorzystywaniu ludzi do własnych celów - jak religia wykorzystuje wiernych i jak wierni swych bogów), ekologii, polityce i wszystkim co może. Bardzo dużo "złotych myśli" czy tam "mądrości". Miejscami trochę nudna ale dobra. Nie miała być książką przygodową tylko wynikiem badań i podzieleniem się swoimi uwagami ze światem. Czytam dalej. (:
-

bibz
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me
by gryffion » Sun Dec 30, 2012 8:43 am
Owszem, świat, historia i religia są bardzo rozbudowane, może dlatego.
Własnie o to mi chodziło. O t że swiat jest rónie rozbudowany pod względem religi historii itp. Po za tym jak sie pytam do czego można to porównac zawsze w odpowiedzi pada Władca Pierścieni

Jedna osoba chciała mi wysłać cudzą pracę na konkurs, nawet nic nie zmieniła. Wysłała mi linka do obrazka z dA, weszłam, sprawdziłam i to na bank nie ona. e_e
Dyskwalifikuję ją. Myślicie, że powinnam to zgłosić?
Myslę ze powinnaś. Ta osoba złamała prawo aotorskie i to dego chiała cebie oszukać a to jest czyn karalny.
-

gryffion
-
- My pets
- My items
- My wishlist
- My gallery
- My scenes
- My dressups
- Trade with me