Wylęgarnia miętko galopującego zła [Polski Chat v. 8]

Discussion in other languages - Deutsch • Español • Français • Italiano • Nederlands • Polski • Русский • Svenska • 日本語 • 中文

Re: Wylęgarnia miętko galopującego zła [Polski Chat v. 8]

Postby Shera » Tue Apr 07, 2015 11:33 pm

I is of help! Rzuć mi screena albo link na PW, też popodziwiam~

54, xhtml zmienił mi wszystkie kody na forum z <b>/<u>/<i> na <span style="strong";>, etc, porozwalał entery w dziwnych miejscach, dorobił w prostym kodzie puste divy i tabelki, nie wiem po co... Kod na kolor zmienił z hexa <font color=#999999> na RBG <span style="font-color: RBG";> i nie da się go edytować, bo jak zmienisz wartość RBG (czy w ogóle zmienisz kod w jakimkolwiek innym miejscu i ponownie akceptujesz), nie czyta już kodu na kolor i musisz od nowa wklepywać hex, bo nawet drugiego RBG nie załapie. Ogólnie, jest kijowo.
Zwłaszcza, że forum na siłę przemienia html na xhtml.

Hiame, jak się spało?
Image

Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
just make sure you respect me
Simple as that
Shera

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby 5404 » Wed Apr 08, 2015 12:01 am

Shera wrote:54, xhtml zmienił mi wszystkie kody na forum z <b>/<u>/<i> na <span style="strong";>, etc, porozwalał entery w dziwnych miejscach, dorobił w prostym kodzie puste divy i tabelki, nie wiem po co... Kod na kolor zmienił z hexa <font color=#999999> na RBG <span style="font-color: RBG";> i nie da się go edytować, bo jak zmienisz wartość RBG (czy w ogóle zmienisz kod w jakimkolwiek innym miejscu i ponownie akceptujesz), nie czyta już kodu na kolor i musisz od nowa wklepywać hex, bo nawet drugiego RBG nie załapie. Ogólnie, jest kijowo.
Zwłaszcza, że forum na siłę przemienia html na xhtml.?

Ej, no to poprawnie ten kod teraz wygląda. Słyszałam, że xhtml jest mocno nastawiony na poprawność, ale nie wiedziałam, że silniki go używające to korygują.
b/u/i nie powinno się używać jako tako, 'strong' (obecnie w stylu, dawniej jako <strong>, które poza tym działało jak <b>) i podobne powodują różnicę w oprogramowaniu czytającym (więc to jest poprawne na wszelkiego rodzaju akcenty, do których w normalnym tekście pogrubienie/kursywa służą). <font> jest przestarzałe.
Hm, mając w stylu RGB(decR,decG,decB) teoretycznie można go podmienić - CSS przyjmuje multum różnych opcji opisu koloru. Mogłabyś podać jaki był przed, na co się zmienił i co próbowałaś kombinować? Może mu nie pasuje po prostu jakiś średnik czy coś (np. w twoich przykładach jest on za ", a powinien być przed), takie szczegóły są irytujące, ale mogą wszystko rozwalić, skoro xhtml nie lubi 'niepoprawnych' fraz.
Może też być, że nie lubi mieszanki 'poprawnych' i przestarzałych - z samymi przestarzałymi sobie poradzi (wszystkie podmieni), z samymi poprawnymi sobie poradzi (bo nic nie zrobi), ale parsowanie mieszanki mu nie wychodzi.

Ogólnie - może być problem z ogarnięciem jak ktoś zna przestarzałe znaczniki, ale ten kod jest poprawny. <p> jest akapitem (automatyczne odstępy od innych tekstów są), <span> jest kawałkiem tekstu z innym formatowaniem w tym samym akapicie.
Puste divy to w miarę norma - tak jak wcześniej pisałam, divy są wszędzie i trzeba robić mnóstwo divów w divach w divach żeby to się trzymało kupy, więc pewnie zrobił jakieś wypełnienie wolnego miejsca. Tabelki mnie nieco dziwią, może gdzieś rozpoznał niby jakieś pozostałości...?
Image
5404

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Shera » Wed Apr 08, 2015 12:17 am

Już się tym nie zajmuję, bo opuściłam tamto forum (a teoretycznie kapitan powinien iść ze statkiem na dno), ale nie jest tak, jak mówisz. Znaczy, nie polemizuję z poprawnością <span>, chodzi mi tylko o bałagan i to, jak to wyglądało po usilnym poprawianiu tego przez forum.
Z kodami było tak, że jak wklepałam hex, forum zmieniało na span z RBG i działało. Zmieniłam zupełnie inną część kodu, niezwiązaną z kolorem (np. dopisałam dwie linijki niżej nowe ogłoszenie) i ten RBG (który forum samo zmieniło) przestawał działać - tekst tracił kolor. I nie, że w widocznym na stronie głównym tekście (np. w ogłoszeniu) pojawiał się popsuty kod, który nie zaskoczył, po prostu nie było nic. Tylko odbarwione ogłoszenie.
Wpisywanie kodu RBG (metodą chociażby kopiuj-wklej z innej części kodu, by wyeliminować ewentualne błędy, bo fakt, z tymi średnikami i innymi znakami czasem mam problemy i je zjadam) również nie działało. Zmiana już istniejącego kodu RBG nie powodowała zmiany koloru, tylko jego zniknięcie. Forum również nie krzyczało, że cokolwiek w kodzie jest błędne. Kolor po prostu znikał, ale kod po wejściu w panel administratorski dalej był.

Już nie wspomnę, że jak weszłam w tempy forum i przypadkiem dodałam gdzieś enter, odwróciło mi forum z lewa na prawo i rozwaliło wszystkie divy konstrukcyjne.
Aczkolwiek, takie problemy z kodami były dłuuugi czas, jeszcze zanim ja dostałam admina i nawet po mnie. Każdy, kto robił choćby prostą edycję kodu, kończył z rozwalonym wszystkim. To przeszło do forumowej tradycji, że musi być jakiś błąd z kodem, inaczej forum nie byłoby sobą.
Dodanie obrazków, zmiana koloru tekstu, zmiana loga, nie było żadnej czynności, jaką można by wykonać na CSSach/temach/htmlu, aby forum nie zwariowało. Grafik kilka razy popsuł tabelki konstrukcyjne, zniszczył ułożenie for, do tej pory nikt nie wie, jak ani po co.
Image

Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
Simple as that
Shera

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fin-chan » Wed Apr 08, 2015 8:43 am

*nie rozumie nic z tego gadania*
Czarna Magia!!

Shin-chan sobie poszedł więc ubrałem tego jelonka do Mura-chana! Wszystkie zwierzęta przybywają pokłonić się Duchowi Ziemi, zaś zazdrosny Cait Sidhe podgląda wszystko z daleka :3
Image
Fin-chan

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fou » Wed Apr 08, 2015 9:23 pm

Fin-chan wrote:
*nie rozumie nic z tego gadania*
Czarna Magia!!

Shin-chan sobie poszedł więc ubrałem tego jelonka do Mura-chana! Wszystkie zwierzęta przybywają pokłonić się Duchowi Ziemi, zaś zazdrosny Cait Sidhe podgląda wszystko z daleka :3
Image

Mam dziwne wrażenie, że ostatnimi czasy zmieniacie płcie... A to poważne zaburzenie.
Fou

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Shera » Wed Apr 08, 2015 9:32 pm

To chyba część rpgowania, hm.
Chociaż zaczyna mi się mylić, co jest OOC, a co nie.
Image

Resent me
Disagree with me
Loathe me
I don't care,
Simple as that
Shera

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Hideś » Wed Apr 08, 2015 10:21 pm

Podzielam zdanie, rpgowanie okej. Pisanie o CS w osobie męskiej... Cóż~
𝐓𝐇𝐄 𝐌𝐎𝐒𝐓 𝐀𝐌𝐀𝐙𝐈𝐍𝐆 𝐃𝐈𝐒𝐂𝐎𝐕𝐄𝐑𝐘 𝐈𝐒
Image
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
𝐀𝐍𝐃 𝐈𝐅 𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐇𝐎𝐋𝐃 𝐎𝐍𝐓𝐎 𝐓𝐇𝐀𝐓❟
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━
Image
┏───────────────┓
┖───────────────┚
━━ 𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐌𝐀𝐘𝐁𝐄 ━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━━
◂𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐋𝐈𝐕𝐄▸
Image
Image
Image
Image
░░░░░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━ 𝐎𝐔𝐑 𝐋𝐈𝐕𝐄𝐒
Image..Image
𝐎𝐅 𝐅𝐄𝐀𝐑 ━━━━━━━━━━
Hideś

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fou » Wed Apr 08, 2015 11:06 pm

Nie mam nic do RPGowania, ale w tytule tematu nie widzę, żeby to był rpg. Więc coś jest nie tak.

Btw. Hideś, pogrywasz w Wakfu/Dofus?
Fou

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Hideś » Wed Apr 08, 2015 11:27 pm

Fouciu, gram w Dofusa, ale jako f2p. Nie wykupuję subskrypcji.
𝐓𝐇𝐄 𝐌𝐎𝐒𝐓 𝐀𝐌𝐀𝐙𝐈𝐍𝐆 𝐃𝐈𝐒𝐂𝐎𝐕𝐄𝐑𝐘 𝐈𝐒
Image
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
𝐀𝐍𝐃 𝐈𝐅 𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐇𝐎𝐋𝐃 𝐎𝐍𝐓𝐎 𝐓𝐇𝐀𝐓❟
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━
Image
┏───────────────┓
┖───────────────┚
━━ 𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐌𝐀𝐘𝐁𝐄 ━━
░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━━━━
◂𝐖𝐄 𝐂𝐀𝐍 𝐋𝐈𝐕𝐄▸
Image
Image
Image
Image
░░░░░░░░░░░░░░░
━━━━━━━━━ 𝐎𝐔𝐑 𝐋𝐈𝐕𝐄𝐒
Image..Image
𝐎𝐅 𝐅𝐄𝐀𝐑 ━━━━━━━━━━
Hideś

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me

Postby Fou » Thu Apr 09, 2015 1:24 am

Tak myślałam, ze Dofus c: Też trochę grałam bez subskrypcji, ale jakoś mi się odechciało.
Polecam Wakfu, odkąd przeszło na całkowite f2p, to jest tam masa ludu o/

A już w ogóle z gier polecam Warframe o:
*Pyka w Poki, omnomnom*
Fou

My pets
My items
My wishlist
My gallery
My scenes
My dressups
Trade with me